روش های مختلفی برای از بین بردن موهای زائد انجام میشود. واکس زدن، کندن موها با نخ، اپیلاسیون یا سایر موارد با کندن مو و تحریک پوست موجب بروز جوش های پوستی میگردد. لیزر نمودن موهای زائد یکی از روش های حذف موهای زائد میباشد که برای پوست و لایه های آن تهاجم کمتری دارد ولی با این حال هنوز هم بیمارها جوش بعد از لیزر موهای زائد را تجربه مینمایند. در ادامه شما را با جوش بعد از لیزر موهای زائد و راه های پیشگیری و رفع آن آشنا میکنیم.
جوش بعد از لیزر موهای زائد
جوش و آکنه زمانی به وجود میآید که میکروب آکنه و چربی در منافذ بسته پوست حبس گردند. گرمای ناشی از اشعه لیزر در طی لیزر موهای زائد موجب بازتر شدن منافذ پوستی میگردد. که باعث میشود پوست به عفونت های پوستی حساس تر شود، در صورتی که این باکتری پروپیونیوم آکنه داخل این منافذ پوست شده و با سلول های مرده و چربی پوست درگیر شود احتمال به وجود آمدن آکنه افزایش پیدا میکند و در سطح پوست جوش بعد از لیزر موهای زائد را مشاهده خواهیم کرد. در بعضی موارد به وجود آمدن این برآمدگی ها به خاطر واکنش های التهاب پوست میباشد. عدم مراقبت های لازم در برخی موارد موجب به وجود آمدن جوش بعد از لیزر موهای زائد میگردد.
چگونه میتوانیم از جوش زدن بعد از لیزر موهای زائد پیشگیری کنیم؟

بهترین راه پیشگیری از ایجاد جوش بعد از لیزر با دستگاه لیزر دایود و الکساندرایت روی سطح پوست پیشگیری از علت ایجاد این جوش ها میباشد که در ادامه به طور کامل به آن اشاره کرده و بررسی مینماییم:
- تمیز نگه داشتن سطح پوست
پوست خود را بعد از تمام شدن جلسه لیزر موهای زائد، تمیز نگه داشته و مطمئن شوید که بر روی پوست چیزی باقی نمانده باشد( که امکان به وجود آمدن جوش ها را با عفونی کردن پوست افزایش دهد). علاوه بر آن برای کم کردن قرمزی و التهاب از پماد و کرم هایی استفاده نمائید که شامل مواد ترمیم کننده و التیام بخش مانند آلوئه ورا باشند. درخت چای از جمله مواد موثری میباشد که خاصیت آنتی بیوتیکی و ضد حساسیت و ضد التهاب دارد که میتواند بسیار کمک کننده باشد.
- عدم استفاده از پمادهای سنگین و کرم ها
از دیگر مواردی که برای پیشگیری از جوش بعد از لیزر موهای زائد باید رعایت نمود این میباشد که تا حد ممکن از پمادها و کرم هایی که مقدار بیشتری در خود چربی دارند برای روی پوست استفاده نکنید. و به جای آن از کرم های سبک تری استفاده کنید و به پوستتان اجازه دهید تا نفس بکشد. به یاد داشته باشید که برای درمان جوش های بعد از لیزر موهای زائد بهترین راه پیشگیری از به وجود آمدن آن ها میباشد.
- از رفتن به محیط گرم و عرق کردن خودداری نمائید.
گرما بعد از لیزر موهای زائد برای پوست بسیار نامناسب میباشد. یکی از نمونه های این موارد قرار گرفتن در معرض نور خورشید میباشد که از آن باید دوری نمود. هر چیزی که دمای بدن را زیاد کند و موجب زیاد شدن عرق شود و این عرق زمینه را برای رشد باکتری ها آماده میسازد. توصیه میشود حداقل تا دو سه روز از رفتن به حمام آب گرم و سونا و حمام بخار پرهیز کنید و درصورتی که مصمم بر ورزش کردن میباشید ورزش هایی را که سبک میباشند انجام دهید.
- با پوستتان مهربان باشید.
در صورتی که در روز های بعدی لیزر موهای زائد تان جای سوختگی، تاول، جوش و یا زخم را مشاهده نمودید آن هارا ترجیحا دست کاری ننمایید تا از ایجاد عفونت به سایر قسمت های پوست پیشگیری کرده باشید.
- از مواد آرایشی بهداشتی نامناسب استفاده نکنید.
در صورتی که تصمیم دارید از مواد آرایشی بهداشتی و تمیز کننده ها برای پوست خود استفاده کنید سعی کنید از موادی استفاده نمائید که موجب تحریک پوستتان نشود.
- از خارش پوست خودداری کنید.
خارش پوست یکی از موارد تحریک پوست میباشد که به غیر از التهاب و قرمزی این التهاب میتواند به عفونت های کوچک منجر شود و موجب به وجود آمدن جوش بعد از لیزر موهای زائد بر روی سطح پوست گردد. در این موارد برای پوست خود از کرم های خنک کننده، یخ ( توجه داشته باشید که یخ را به طور مستقیم بر روی پوست خود نگذارید) کرم های بدون نسخه حاوی کورتیکواستروئید یا آلوئه ورا استفاده نمایید.
- به موارد منع لیزر موهای زائد دقت کنید.
مواردی را که به عنوان موارد منع لیزر موهای زائد ذکر میشوند و روی سطح پوست میتوانند موجب به وجود آمدن جوش گردند، پس قبل از اولین جلسه با پزشک بهتر است در مورد داروها و شرایط تان مشورت نمائید.
- درمان مشکلات زمینه ای و بیماری ها
یکی دیگر از مواردی که بر زیاد شدن جوش های بدن بعد از لیزر موهای زائد تاثیر گذار است مشکل های هورمونی میباشد البته نوشته هایی وجود دارند که به عنوان نمونه ارتباط بین سندروم تخمدان پلی کیستیک و زیاد شدن تعداد جوش ها را بعد از لیزر موهای زائد نپذیرد ولی به صورت کلی مشکل های هورمونی مانند همین مورد نام برده شده با زیاد شدن آکنه همراه میباشد و توصیه میگردد که ابتدا با دارو های هورمونی تلاش کنید که مشکلات زمینهای را برطرف کنید سپس به فکر اقدام های درمانی برای کم تر شدن جوش های بعد از لیزر موهای زائد باشید.
- آماده شدن برای جلسه های بعدی لیزر موهای زائد
در طول جلسه اولی که با پزشک تان مشورت میکنید حتما فهرست داروهایی که استفاده مینمائید را در اختیار پزشک قرار دهید علاوه بر آن در صورتی که بیماری یا شرایط خاصی دارید با پزشک خود در میان بگذارید.
برای پیشگیری از آسیب رسیدن به پوست از چند ماه قبل باید از آفتاب گرفتن و استفاده از اسپری های برنزه کننده یا از برنزه کردن پرهیز کنید. خصوصا هنگام نزدیک به جلسه ها خوب است که موهایتان را نیز با روش هایی اصلاح نمائید که آن ها را از ریشه جدا نکند مثل نخ انداختن و واکس. لازم به ذکر است که از لایه بردار های قوی و محصولات شیمیایی مراقبت از پوست خودداری کنید.
- درباره برند و کیفیت دستگاه ها قبل از انتخاب کلینیک تحقیق های مورد نیاز را انجام دهید.
با توسعه پیدا کردن دستگاه های لیزر موهای زائد بی کیفیت و بدون مجوز و نداشتن اطلاعات کافی مدیران کلینیک در شناخت دستگاه با کیفیت، از متقاضیانی که تصمیم به لیزر مو های خود دارند تقاضا میکنیم درباره برند و کیفیت دستگاه ها قبل از انتخاب کلینیک تحقیق های مورد نیاز را انجام دهند.
آیا روی سطح پوست جای جوش ها بعد از لیزر موهای زائد باقی میماند؟
جوش بعد از لیزر موهای زائد مانند سایر جوش های بدن میباشد که در مشکلاتی که به آکنه مربوط هستند به وجود میآید، در صورتی که موارد بهداشتی مانند عدم دستکاری و استفاده درست از پمادها و یا کرم ها را که مربوط به آکنه میباشند را انجام دهید برای این جوش ها و اسکار ناشی از آن ها جای نگرانی وجود نخواهد داشت.
درمان ها و داروهای موضعی برای جوش های بعد از لیزر موهای زائد

سطر اول درمان برای درمان نمودن و کاهش یافتن جوش ها رتینوئید های موضعی میباشند. این داروها موجب از بین رفتن میکرو کومدون ها و کومدون ها میشود و از زیاد شدن جوش ها جلوگیری میکند علاوه بر آن این داروها به علت خواص التهابی که دارن در کمتر شدن جوش ها بسیار موثر میباشند. انواع این دارو ها شامل موارد زیر میباشند:
- ایزوترتینوئین
- تازاورتن( به هیچ عنوان نباید حتی در شک به بارداری استفاده نمود)
- آداپالن( نسبت به سایر رتینوئیدها اثرات تحریکی کم تری دارند)
- ترتینوئین
- بنزوئیل پراکسید از جمله داروی دیگری است که برای رفع آکنه و جوش خفیف تا متوسط استفاده میشود که با جلوگیری از رشد باکتری های P.Acne از به وجود آمدن جوش ها جلوگیری مینمایند.
توصیه میشود در مورد داروهایی از جمله هورمونی و آنتی بیوتیک خوراکی و…نیاز است فقط به دستور و تایید پزشک مورد استفاده قرار گیرند.
آنتی بیوتیک های موضعی مانند کلیندامایسینوسولفاستامید سدیم، آزیترومایسین در کم تر شدن این جوش ها با از بین بردن باکتری های پوست بسیار موثر میباشند.
لازم به ذکر است نکته ای که باید به آن توجه کنید بسیاری از این داروهای نام برده شده از موارد منع استفاده از لیزر موهای زائد میباشند.
سوالات درمورد جوش بعد از لیزر موهای زائد
آیا لیزر موجب بروز جوش و لک روی پوست میشود؟
در مواردی که پوست مستعد و چربی دارید بهتر است لیزر موهای زائد را تا پایان درمان های مربوط به آکنه و کاهش یافتن التهاب پوستی به عقب بیندازید.
چه اقدامی بعد از جوش زدن در سطح پوست مخصوصا در مناطق بیکینی انجام دهیم؟
تا حد امکان بعد از لیزر موهای زائد بیکینی به منطقه آسیب دیده اجازه دهید در معرض هوای آزاد قرار بگیرد و از کرم هدی مانند سیکالفیت یا سیگل که ترمیم کننده میباشند، استفاده کنید. علاوه بر آن جای جوش ها را به هیچ عنوان دست کاری نکنید و نگران عارضه های لیزر موهای زائد بیکینی نباشید.