- حساسیت به بوتاکس و علائم حساسیت به بوتاکس
- آیا حساسیت به بوتاکس خطرناک دارد؟
- علائم حساسیت به بوتاکس
- علت خارش بعد از بوتاکس
- تزریق بوتاکس برای چه افرادی مناسب نمیباشد؟
- تزریق بوتاکس در دوران بارداری ممنوع
- تزریق بوتاکس برای افراد دارای حساسیتهای پوستی و تبخال ممنوع
- تزریق بوتاکس برای افرادی که ضعف سیستم ایمنی دارند ممنوع
- درمان دارویی عوارض بوتاکس
- پرسش و پاسخ در مورد حساسیت به بوتاکس
در واقع تزریق بوتاکس سه هدف شامل درمان اسپاسم عضلانی، پیشگیری از تعریق بیش از حد و درمانهای زیبایی را دنبال میکند. هر یک از افراد با توجه به نیاز خود، از تزریق بوتاکس استفاده خواهند کرد. تزریق داروی بوتاکس یک روش مراقبت از زیبایی و جوانسازی است که برای کم شدن ظاهر چین و چروک صورت از سم بوتولینوم A استفاده میکنند.
سم تزریق شده فعالیت عصبی در عضلات صورت را مسدود کرده و موجب شل شدن عضلات و چروک شدن پوست میشود؛ به همین علت مشاهده مقداری تورم، قرمزی، کبودی و خارش خفیف در اطراف محل تزریق از عوارض شایع حساسیت به بوتاکس است.
تجربه تورم، قرمزی، کبودی و خارش خفیف در اطراف محل تزریق از علائم رایج آلرژی و حساسیت به بوتاکس میباشد. توجه به این نکته لازم است که سم بوتولینوم گاهی اوقات به دیگر بخشهای بدن پخش میشود.
سپس سیستم ایمنی امکان دارد به آن حمله کند که به عنوان آلرژی و حساسیت به بوتاکس شناخته میشود. علائم آلرژی بوتاکس و درمان آن برای هر فردی متفاوت است. برای اقدامات ایمنی اولیه باید با پزشک مشورت کنید.
حساسیت به بوتاکس و علائم حساسیت به بوتاکس
همانطور که گفتیم آلرژی و حساسیت به بوتاکس در همه افراد به یک شکل نمیباشد. بنابراین نباید انتظار داشته باشید که حساسیت به بوتاکس (sensitivity botox) دقیقاً مشابه با مواردی باشد که گزارش شده است. در ادامه مطالب ما بعضی از متداولترین حساسیتهای بوتاکس را عنوان خواهیم کرد.

تورم و کبودی به همراه درد ملایم
یکی از متداولترین اشکال حساسیت به بوتاکس مشاهده تورم و کبودی در محل تزریق به همراه درد ملایم میباشد. افراد بسیاری هستند که بعد از تزریق بوتاکس این شکل از حساسیت را تجربه میکنند. بنابراین امکان اینکه شما نیز همینطور تجربهای بعد از تزریق بوتاکس بدست آورید زیاد است.
به طور کلی علت اصلی تورم و کبودی در ناحیه بوتاکس آسیب رگ خونی مناطق دور تزریق میباشد. تا زمانی که تورم و کبودی محل تزریق اندک باشد نشان دهنده این است که خون ریزی کمی اتفاق افتاده و جایی برای نگرانی وجود ندارد.
اما اگر شما به حالت شدیدتری این عارضه را مشاهده کنید نیاز است که برای کنترل آن به پزشک مراجعه کنید. البته یکسری راه کارهایی برای کنترل این شکل از حساسیت وجود دارد. به عنوان مثال زمانی که بعد از تزریق با تورم و کبودی به همراه درد در ناحیه تزریق مواجه شوید میتوانید سر خود را بالاتر نگه دارید و به مدت ۲ تا ۳ روز بعد از تزریق از کمپرس یخ در فواصل منظم بهرهمند شوید.
همینطور در صورتی که عادت به مصرف مشروبات الکلی و دخانیات دارید نیز باید برای جلوگیری از تورم و کبودی و جلوگیری از شدت گرفتن آنها تا چند روز از مصرف موارد نام برده صرف نظر کنید.
استفاده از داروهای رقیق کننده مثل آسپرین نیز خونریزی در محل تزریق را تشدید میکند و پیشنهاد میشود که چند روز قبل و پس از تزریق از مصرف آنها صرف نظر کنید. فعالیت شدید بدنی نیز بعد از تزریق همه انواع بوتاکس تا چند روز امکان دارد مشکل ساز باشد.
حساسیت شبه آنفولانزا
از عوارض دیگری که ممکن است و بعضی از افراد بعد از تزریق بوتاکس آن را تجربه کنند علائم شایع آنفولانزا میباشد. طبق تحقیقات حدود ۲/۲ درصد از افرادی که بوتاکس تزریق میکنند در اولین ماه تزریق با این عارضه به صورت خفیف یا متوسط مواجه میشوند. منظور از علائم شبه آنفولانزا مواردی مثل عفونت دستگاه تنفسی فوقانی به همراه خستگی و درد میباشد.
اگر حساسیت شما به بوتاکس از این نوع است نیاز به استراحت، مصرف مسکنهای ضد طب و ضد درد، حمام بخار، نوشیدن مایعات به اندازه ممکن، مصرف داروهای خلط آور، استفاده از مرطوب کننده، دارید. زیرا موارد نام برده روند بهبود شما را سرعت میبخشد.
خشک شدن دهان
از سایر علائم حساسیت به بوتاکس خشکی دهان میباشد. هنگامی که شما بعد از تزریق بوتاکس این عارضه را تجربه میکنید بدون شک به حساسیت به بوتاکس دارید. اما باید به شما بگوییم که این گزینه چندان جای نگرانی نداشته و به صورت خود به خود ظرف چند روز رفع میشود. البته جلوگیری از تنفس به واسطه دهان، نوشیدن جرعه جرعه آب، مکیدن آبنبات، جویدن آدامس استفاده از دهانشویه های بدون الکل از جمله مواردی هستند که روند بهبود شما در این باره را سریعتر میکنند.
ورم مویرگهای چشم
یکی دیگر از علائم حساسیت به بوتاکس تورم مویرگهای چشم و قرمز شدن آنها میباشد. بعضی از متخصصان معتقد هستند که این عارضه نشانه حساسیت نمیباشد و یکی از عوارض طبیعی بوتاکس است. اما در صورتی که با علائم شدید تورم و قرمزی چشم به همراه شود نیاز است که به پزشک مربوطه مراجعه کنید.
آیا حساسیت به بوتاکس خطرناک دارد؟
همانطور که ذکر کردیم عوارضی که در اثر حساسیت به بوتاکس بوجود میآیند، عوارضی ساده هستند. این حساسیتها معمولا شبیه به حساسیتهای فصلی هستند که در بعضی از افراد مشخص میشود. از جمله رایج ترین علائم حساسیت به بوتاکس، خارش و قرمزی پوست میباشد؛ که این نوع حساسیت به راحتی قابل پیشگیری و درمان است. افراد نباید به هیچ عنوان در هنگام تزریق بوتاکس نگرانی و استرس را به خود راه دهند.
این عمل به علت اینکه پیشرفته و به روز است عوارض جانبی احتمالی به وجود آمده را به حداقل رسانده و تمامی نگرانیهایی که قبلا دربارهی این عمل وجود داشته را از بین برده است؛ بنابراین در صورتی که حتی فرد نسبت به این موضوع حساسیت نشان دهد اتفاق خاصی برای او رخ نخواهد داد.
گاهی اوقات و در بعضی موارد بسیار نادر امکان دارد حساسیت به تزریق بوتاکس با بعضی علائم خطرناک همراه باشد. به عنوان نمونه امکان دارد بعضی از افراد پس از انجام تزریق بوتاکس دچار مشکلات تنفسی شوند.
این نوع واکنشهای جدی به تزریق بوتاکس بیشتر در افراد سن بالا رخ میدهد. به عنوان مثال خانمهای مسنی که نسبت به انجام تزریق بوتاکس اقدام کرده و دچار حساسیت به بوتاکس میشوند، امکان دارد دچار ضعف عضلانی یا تنگی نفس شوند. بعضی وقتها ممکن است افرادی که تزریق بوتاکس انجام دادهاند دچار برخی عوارض خطرناک شده باشند. به عنوان نمونه در برخی موارد نادر، فرد مراجعه کننده پس از انجام تزریق بوتاکس مشاهده کرده است که بعضی اندامهای صورت او فلج شده است.
منظور از این فلج شدن را میتوان اینگونه توصیف کرد که بعد از انجام تزریق بوتاکس امکان دارد عضله ناحیه تحت تزریق به نوعی بی حسی دچار شود که این مشکل نیز میتواند توسط پزشک متخصص رفع شود؛ بنابراین نگرانی خاصی نیز در این باره وجود ندارد و افراد میتوانند از این موضوع نیز اطمینان بدست آورند.
پس از بررسی دقیق ابتلا این فرد به همچین عوارض خطرناکی مشاهده شده است که این مراجعه کننده دارای بعضی شرایط پزشکی خاص بوده است و به همین علت حساسیت ناشی از تزریق بوتاکس با عوارض بیماریهای قبلی او واکنش نشان داده و همینطور عوارض خطرناکی را ایجاد کرده است.
بنابراین میتوان گفت که حساسیت به ماده تزریقی بوتاکس به هیچ عنوان خطرناک نیست. همانطور که گفتیم این حساسیتها به راحتی قابل جلوگیری و درمان هستند.
اما لازم است برای جلوگیری از بروز آن، مراقبت قبل از بوتاکس را را بخونید و جدی بگیرید.
علائم حساسیت به بوتاکس
توجه به این نکته مهم است که گاهی سم بوتولینوم به دیگر بخشهای بدن پخش میشود و ممکن است توسط سیستم ایمنی بدن مورد حمله قرار گیرد که به آن آلرژی به بوتاکس گفته میشود.

بروز واکنشهای آلرژیک جدی، نادر است اما بعضی از افراد علائم آلرژیک مثل بثورات خارشدار را از خود بروز میدهند. علائم و درمان حساسیت به بوتاکس در هر شخص متفاوت است و برای اقدامات اصولی باید به پزشک مراجعه کنید.
علت خارش بعد از بوتاکس
اولین علت، طی پروسه طبیعی تزریق سم بوتاکس است یعنی ورود سم باکتری بوتولینوم ممکن است منجر به تحریک گیرندههای مولد خارش شده و خوب است بدانید که این عارضه تا زمانی که شدید و غیر قابل تحمل نباشد، خطرناک نیست.
دومین علت خارش بعد از بوتاکس، بروز حساسیت جزئی بدن در برابر این دارو است که اکثرا موقتی است و حداکثر تا 48 ساعت آینده رفع خواهد شد.
تزریق بوتاکس برای چه افرادی مناسب نمیباشد؟
در شرایط معمول تزریق بوتاکس برای این افراد مناسب نیست و برای انجام آن باید با پزشک خود مشورت کنند. این افراد عبارتند از:

- زنانی که باردار و شیرده هستند.
- افرادی که داروهای ضد انعقاد خون و رقیق کننده خون استفاده میکنند.
- افرادی که بیماریهای مثل بیماری حاد قلبی و ام اس دارند.
- افرادی که سیستم ایمنی کمی دارند و بیماریهای عفونی و التهابی در صورت آنها وجود دارد.
- افرادی که به داروی خاصی حساسیت دارند حتما باید این را با پزشک خود در میان بگذارند.
- تزریق برای افراد زیر ۱۸ سال نباید صورت پذیرد.
تزریق بوتاکس در دوران بارداری ممنوع
همانطور که ذکر کردیم، مواد مورد استفاده در بوتاکس امکان دارد در برخی افراد ایجاد حساسیت کند. از آن جهت که شما هنوز جنینتان را نمیشناسید و نمیدانید به چه چیزهایی حساسیت نشان میدهد، باید تزریق بوتاکس را در دوران بارداری قطع کنید. بعضی از پزشکان پیشنهاد میکنند که اگر قصد بارداری دارید هم تزریق بوتاکس را متوقف کنید.
البته این پیشنهاد صرفا برای اطمینان از سلامت جنین است و امکان دارد عدم رعایت آن آسیبی به جنین وارد نکند. زیرا که بسیاری از زنان بدون آنکه بدانند باردار هستند اقدام به تزریق بوتاکس میکنند و بدون هیچ مشکلی فرزند خود را به دنیا خواهند آرود.
تزریق بوتاکس برای افراد دارای حساسیتهای پوستی و تبخال ممنوع
تزریق بوتاکس معمولا در نواحی کنار لب و خود آن، چشمها، پلکها، پیشانی، گونهها و میان ابروها انجام میشود. سلامت این نواحی در هنگام تزریق اهمیت بسیار بالایی دارد. در صورتی که از داروهای ضد جوش یا لک یا کرمهای لایهبردار استفاده میکنید، بهتر است تزریق بوتاکس را به بعد موکول کنید.
همینطور اگر در نواحی تزریق حساسیت پوستی یا زخم باز دارید، بهتر است تا زمان رفع شدن حساسیت یا ترمیم زخم صبر کنید. علاوه بر آن پزشکان تزریق بوتاکس را برای افراد دارای تبخال نیز ممنوع کردهاند.
تزریق بوتاکس برای افرادی که ضعف سیستم ایمنی دارند ممنوع
طرفداران تزریق بوتاکس اکثرا افراد میانسالی هستند که بروز چین و چروک در پوستشان را نمیپسندند و قصد دارند که چند سالی به جوانی خود اضافه کنند. پیشنهاد پزشکان به افراد بالای ۵۰ سال این است که قبل از اقدام به تزریق بوتاکس با چکاپ کامل از سلامت کامل بدن خود اطمینان بدست آورند. البته این موضوع تنها مربوط به افرادی است که در طول زندگی خود به بیماری خاصی مبتلا نشده و داروی خاصی مصرف نکرده باشند.
کسانی که به بیماریهای خود ایمنی مبتلا هستند یا به هر علتی سیستم ایمنی ضعیفتری دارند، نباید به سراغ تزریق بوتاکس بروند. زیرا حتی باکتریهای ضعیف شده موجود در بوتاکس میتواند برای آنها خطرناک باشد.
درمان دارویی عوارض بوتاکس
تا امروزه داروی آنتاگونیستی که بتواند بوتاکس را در بدن بطور موثر خنثی کند معرفی نشده است با این وجود در تحقیقات اخیر نشان داده شده است که داروی (Pyridostigmine) با بالا بردن میزان استیل کولین در پایانه عصبی تاثیرات بوتاکس را کم کرده و عملکرد عضلات ضعیف شده را بهبود میبخشد.
این دارو امکان دارد عوارض بوتاکس را به همراه داشته باشد و باعث کم شدن ضربان قلب در افراد با سابقه ناراحتی قلبی شود و بهتر است تحت نظر پزشک تجویز شود. علائم دوبینی ظرف چند هفته بطور کامل رفع می شود و پیگیری و معاینه توسط چشم پزشک در این مدت پیشنهاد میشود.
پرسش و پاسخ در مورد حساسیت به بوتاکس
درمان جوش صورت پس از بوتاکس چگونه است؟
حساسیت به بوتاکس میتواند خود را به صورت جوش ظاهر میکند که در بیشتر افراد خفیف و در برخی دیگر شدید تا متوسط نمایان میشود. اگر دوبینی یا حالت تهوع ندارید، با مراقبت از پوست جوشها را کنترل و از بین ببرید. به یاد داشته باشید بیشتر مواقع این جوشها در اثر خاراندن محل تزریق با دست آلوده ظاهر میشود.
حساسیت های به بوتاکس شامل چه مواردی می باشد؟
در صورت داشتن علائم واکنش آلرژیک: کهیر، خارش، خس خس سینه، تنفس دشوار؛ احساس اینکه ممکن است بیهوش شوید، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو و … بدانید که بدن شما نسبت به تزریق بوتاکس حسایت نشان داده است. و باید سریعا به پزشک مراجعه نمایید.
حساسیت چشم به بوتاکس چگونه بروز میکند؟
معمولا بوتاکس پیشانی و اطراف چشم به خود چشم سرایت نمیکنند مگر اینکه در اثر مراقبت نامناسب یا تزریق بوتاکس توسط پزشک کم تجربه، این دارو در ناحیه چشم پخش شود. در این موارد احساس درد، خونی شدن رگهای چشم، سرگیجه و تهوع ممکن است به وجود بیاید. هر چند این عارضه از نادرترین واکنشهای آلرژیک به بوتاکس است.
آیا راهی برای تشخیص حساسیت به بوتاکس قبل از تزریق وجود دارد؟
تست بوتاکس قبل از تزریق امکان پذیر اصلی ترین راه تشخیص حساسیت به بوتاکس است. ازجمله علائم حساسیت به بوتاکس می توان به خارش، سوزش، کهیر و در موارد شدید تنگی نفس، آسم و... اشاره کرد.